(Top) Judetele cu cele mai puternice masini
La nivel national, romanii conduc o masina cu o putere medie de aproximativ 106 cp. In functie de judet,…
Pe piata auto second hand, o mare parte dintre dintre vanzatori nu sunt sinceri in legatura cu masinile pe care le vand si mint cumparatorii atragandu-i cu fraze de genul: este impecabila, unic proprietar, extra-mega full option etc.
Apoi, te vrajesc cu privire la kilometraj si iti ascund istoricul de daune al masinii sau mai mult, iti spun ca masina nu a avut nicio dauna, desi realitatea e alta.
Drept urmare, cumparatorii de masini second hand ajung sa cumpere masini despre a caror stare reala nu stiu prea multe. Asadar, nu e nicio surpriza faptul ca:
55% dintre romani ajung sa aiba cel putin o problema in primul an de la cumpararea unei masini second hand.
Iar prin probleme, nu ne referim la chestiunile normale ce pot aparea in urma utilizarii normale timp de un an de zile, ci la lucruri mult mai grave: probleme la motor, ambreiaj, cutie de viteze etc. Aceste informatii au fost publicate intr-un raport emis de Comisia Europeana in 2013.
Comparativ, stam totusi mai bine decat vecinii nostri bulgari, unde 70% dintre cei care isi cumpara o masina second hand inregistreaza cel putin o problema in primul an de la achizitie. De altfel, bulgarii sunt liderii UE la acest capitol, fiind urmati de Letonia (67%), Lituania (61%) si Polonia (61%).
Per total, la nivelul intregii Uniuni, procentul celor care intampina cel putin o problema dupa un an de la cumpararea masinii este de 41%. Interesant este ca procentul ar putea fi si mai mic daca s-ar lua in calcul doar masinile second hand cumparate din propria tara.
Spunem asta pentru ca
numarul celor care si-au cumparat o masina second hand din strainatate si au avut cel putin trei probleme este de peste doua ori mai mare decat numarul celor care si-au cumparat masina din propria tara: 22% vs. 10%.
Analizand raspunsurile celor peste 20.000 de respondenti ai studiului Comisiei Europene reiese ca cele mai multe probleme apar la cei care cumpara masini second hand de la licitatii. Astfel, 59% dintre acestia intampina cel putin o problema in primul an de utilizare, semnificativ mai mult decat cei care cumpara de la un dealer autorizat de marca (34%).
In acelasi timp, cei care cumpara de la licitatii au sanse de peste trei ori mai mari decat cei care cumpara de la un dealer autorizat de marca sa intampine cel putin trei probleme in primul an de la cumparare: 27% vs. 8%.
Motor: Licitatie auto (18%) vs. Dealer autorizat de marca (7%)
Evacuare: Licitatie auto (18%) vs. Dealer autorizat de marca (6%)
Daune ascunse: Licitatie auto (17%) vs. Dealer autorizat de marca (7%)
Ambreiaj: Licitatie auto (17%) vs. Dealer autorizat de marca (6%)
Documente lipsa: Licitatie auto (19%) vs. Dealer autorizat de marca (5%)
Cutia de viteze: Licitatie auto (18%) vs. Dealer autorizat de marca (6%)
Kilometraj dat inapoi: Licitatie auto (15%) vs. Dealer autorizat de marca (4%)
Sistemul de franare: Licitatie auto (21%) vs. Dealer autorizat de marca (8%)
La aceasta intrebare, raspunsurile din raportul Comisiei Europene arata cam asa:
1. Probleme cu bateria: 22%
2. Daune ascunse: 18%
3. Probleme cu interiorul masinii: 17%
4. Kilometraj dat inapoi: 16%*
5. Probleme cu motorul: 16%
6. Probleme cu evacuarea: 16%
7. Probleme cu sistemul de franare: 15%
8. Probleme cu ambreiajul: 15%
9. Probleme cu cutia de viteze: 13%
Poate va intrebati, cate dintre aceste probleme sunt acoperite de o garantie? La nivelul UE, procentul este de 27%. In Romania, desigur, mult mai putin: 13%.
Daca la nivelul UE, suma medie platita pentru a rezolva aceste probleme este de 518 euro, romanii platesc dublu: 1.111 euro. Ba mai mult, daca ajustam aceasta suma la puterea de cumparare, reiese dupa calculele Comisiei Europene un cost de 1.962 euro.
Tocmai de aceea, iti recomandam sa fii foarte atent atunci cand cumperi o masina second hand si sa verifici vanzatorul si masina.
Revino la începutDaca vrei sa stii ce cumperi de la un vanzator de incredere, pune o cerere pe VeziCatFace si negociaza pentru cele mai bune oferte.
VeziCâtFace își propune să îmbunătățească experiența tranzacțiilor auto prin oferirea unui instrument unic pe piața din...
Costul total include acele cheltuieli pe care e posibil să nu le fi adăugat la prețul...