![(Top) Masinile din clasa mica cu cele mai mici costuri cu reparatiile](http://www.vezicatface.ro/img/Intretinere%20masina%20second%20hand.jpg)
(Top) Masinile din clasa mica cu cele mai mici costuri cu reparatiile
Masinile din clasa mica reprezinta o buna parte din piata auto din Romania. Dintre acestea, cea mai…
Romanii circula anual cu masina 14.700 km pe an dintre care 57% in oras. Aceste date au fost obtinute in urma unui studiu realizat de VeziCatFace impreuna cu Daedalus Millward Brown in luna februarie a acestui an. La un asemenea rulaj, calculele noastre arata ca romanii vor plati in medie cu 505 lei mai mult pe an daca au masini pe benzina si cu 415 lei mai mult daca au masini pe motorina.
Valoarea costurilor platite in plus difera in functie de sex, obiceiuri de condus, masina, ba chiar si de regiune. Indiferent insa de aceste aspecte, este clar faptul ca fiecare roman va trebui sa scoata mai multi bani din buzunar pentru combustibil incepand cu 1 aprilie. Pentru a demonstra acest lucru, putem lua ca si exemplu urmatorul caz: un barbat cu o masina cu motor de 1.6 L pe benzina si consum de 5,9 L/100 km (extraurban) si 10 L/100 km (urban) consuma anual 1.245 de litri pentru care plateste la pretul/litru din prezent circa 7.400 lei. Cu acest buget, barbatul parcurge in jur de 15.300 de km dintre care 56% in interiorul orasului. De la 1 aprilie insa, desi dispune de acelasi buget, soferul in cauza va putea merge doar 14.200 km, cu circa 1.100 km mai putin intr-un singur an.
La un rulaj mediu anual de 12.800 km dintre care 65% parcursi in oras, femeile vor scoate din buzunar pentru combustibil 6.400 lei, cu 410 lei mai mult decat pana in prezent. De cealalta parte, la un rulaj mediu anual de 15.300 km dintre care 56% in oras, barbatii vor plati pe combustibil 7.900 lei, cu 510 lei mai mult decat pana la 1 aprilie.
Desi procentul kilometrilor parcursi in localitate este mai redus decat cel al femeilor, barbatii vor fi mai afectati de marirea pretului la carburant decat acestea. Astfel, diferenta de cost suportata de barbati vs. femei va fi de 100 de lei in defavoarea barbatilor.
Femeile conduc in medie cu circa 2500 km mai putin decat barbatii in fiecare an. In acelasi timp, acestea au masini din clase relativ mai mici si cu motoare adesea mai eficiente din punctul de vedere al consumului. Astfel, se explica de ce barbatii vor fi mai afectati de aceasta marire a pretului la combustibil.
Cum era de asteptat, scumpirea se va resimti cel mai mult in buzunarele celor care conduc masini cu motoare mari si consumuri ridicate. Astfel, un posesor de masina cu motor pe benzina de peste 2.500 cmc va plati anual in medie cu 160 lei mai mult decat cineva care detine o masina cu o cilindree intre 2 L si 2,5 L. In cazul motorinei aceasta diferenta este de 125 lei.
VeziCâtFace își propune să îmbunătățească experiența tranzacțiilor auto prin oferirea unui instrument unic pe piața din...
Costul total include acele cheltuieli pe care e posibil să nu le fi adăugat la prețul...