In ce oras cumpara un tanar cel mai ieftin RCA?
Stim ca pretul unei asigurari RCA depinde si de judet. Cu acest lucru in minte, am realizat o analiza…
In acelasi timp, fii atent la vanzator si la originea masinii. Incearca sa verifici cat mai bine istoricul acesteia si nu porni de la ideea ca o masina second hand adusa din Germania este implicit mai buna decat una din Romania. De multe ori se intampla exact invers.
Pentru a detalia putin acest subiect, am apelat la Dan Babu de la masinapotrivita. Acesta a intocmit o lista cu 5 lucruri de care sa tinem cont atunci cand cumparam o masina second hand. Acestea sunt:
Viata unei masini: cineva a cumparat-o noua, a condus-o un numar de km intr-un anumit stil, a intretinut-o cum a putut, s-au mai stricat piese la ea, poate a mai lovit-o, iar acum o vinde. Desigur, intre timp, valoarea masinii a scazut destul de mult. Acum, tu vrei sa o cumperi si in mod eronat te astepti ca masina sa nu fie uzata, sa aiba putini km si o vopsea originala (impecabila)… cu alte cuvinte vrei o masina noua la un sfert de pret. In plus iti plac “ocaziile”, iar de aici incep problemele.
Cumva, ti s-a format parerea ca masinile cu peste 100.000 km sau chiar 200.000 km vor exploda atunci cand te urci in ele, ca masinile din Germania sunt impecabile si ca cele rulate in Romania sunt extrem de proaste. In plus, ti se pare ca masinile altora se devalorizeaza foarte repede si probabil ar trebui sa primesti un cadou special doar pentru ca vrei sa o cumperi. Fa-ti asteptari potrivite si realiste!
2.1 Samsarul de masini second hand
Stiu, stiu ca sunteti suparati pe samsarii care “manaresc” masinile si le fac sa arate foarte bine, spala motorul se dea impresia ca nu este uzat, dau km inapoi si pun braduleti cu “new car smell” in habitaclu. Unii iau chiar masini cu accidente, le repara si le vand ca fiind “impecabile si fara defecte ascunse“. Desigur, acestia au o anumita vina, dar poate una la fel de mare apartine si cumparatorului care este setat cu niste asteptari eronate (vezi punctul 1).
Samsarul livreaza pe tava fix asteptarea cumparatorului. Multi samsari mi-au spus ca lor nu le place sa “manareasca” masinile dar este necesar din cauza ca "oamenii cer asta, oamenii vor sa fie mintiti".
2.2 Utilizatorul/ Proprietarul
Conteaza cum a condus omul masina.
Exemplu: un vanzator mi-a spus “A fost masina sotiei si a condus-o 1 an. Acum i-am cumparat o alta masina cu cutie automata, ca nu se descurca cu cealalta“. Este evident in ce stare se afla ambreiajul cand cineva “nu s-a descurcat” timp de un an.
Un om zgarcit cu condusul masinii va fi zgarcit si cu intretinerea ei. O masina este un obiect foarte complex. Adesea, o problema mica neadresata poate duce la o problema muuuuult mai mare.
Aproape orice masina este o cheltuiala, nu o “investitie”. Si pe langa cheltuiala cu devalorizarea si cumpararea masinii exista si cheltuieli de intretinere: revizii (ulei motor, filtru ulei, filtru carburant, filtru aer), placute frana, cauciucuri, discuri de frana, bielete, bucsi, bujii, garnituri, furtune… si cate si mai cate :)
Conteaza ca vanzatorul sa poata demonstra ce si unde a schimbat (carte de service, facturi)
Dar conteaza si cum povesteste despre masina, la ce interval a facut reviziile, cat au costat, ce a mai schimbat.
Exemplul: Dom’le nu am schimbat nimic la ea.
Ghici cine va face acum reparatiile respective?
Cred ca exista diferente intre branduri si modele, dar in general fiabilitatea unei masini tine de felul cum conduci si intretii masina ta. Fiabilitatea esti TU. Totusi, uneori se pot strica la o masina elemente care nu tin nici de cum conduci si nici de cum ai intretinut masina: alternatoare, compresoare de AC, furtune, curele si altele. Astfel, inainte de a cumpara o anumita masina, verifica cand a inceput productia acelui model si cand s-a oprit.
Un exemplu ar fi VW Golf cu motorul 1.2 TSI (turbo benzina) fabricat incepand cu 2009 – 2010. Este posibil ca un Golf din 2011 cu multi km sa fie mai fiabil decat unul din 2010 cu putini km. De ce? Pentru ca motorul modelului din 2010 a avut probleme la racitorul de ulei si uneori si la turbina, defect remediat doar prin 2011.
L-am pus ultimul. Este bine ca intai sa intrebi “ce stie sa faca”, iar abia apoi sa intrebi “cat costa“. Romanii sunt vanatori de ocazii, dar in lumea masinilor second hand vanatorul de ocazii devine adesea vanatul. Astfel, multi oameni sunt pacaliti cumparand tot felul de masini accidentate si prost intretinute. Pretul conteaza pentru ca reflecta intr-o anumita masura ce vei primi in schimb. “Ford Mondeo 2.0 litri, 140 cp din 2008 bine dotat – 6000 EUR”. Pare prea bun sa fie adevarat? Asa si este. Teapa lunii martie descrie o poveste interesanta.
Recent am citit un slogan pe masina unei firme de instalatii “Ce e ieftin nu rezista, ce e gratis nu exista“. Foarte inspirat.
Asadar, daca nu vreti sa va luati teapa, calculati pretul corect inainte de a cumpara o masina.
Daca vrei sa iti cumperi o masina second hand de incredere, iti recomandam sa intri pe pagina noastra: Cumpara Masina.
Vei primi oferte foarte bune doar de la vanzatori de incredere, recomandati de fostii cumparatori si verificati de noi.
Revino la începutVeziCâtFace își propune să îmbunătățească experiența tranzacțiilor auto prin oferirea unui instrument unic pe piața din...
Costul total include acele cheltuieli pe care e posibil să nu le fi adăugat la prețul...